Header

Topkok Mark de Korte biedt u vijfgangen-menu aan

Topkok Mark de Korte  gaat een exclusief 5-gangen diner bereiden in Brasserie D’Oude Veiling aan de Dorpstraat 93 te Zwaag. Op maandagavond 9 november vanaf 18.00 uur. Er zijn 60 couverts beschikbaar. Prijs € 150,- per persoon, all incl. Mark de Korte wilde van jongs af aan koken. Na zijn middelbare school kwam hij al snel in de keuken. Via de Hoefslag in Bosch en Duin, de Savelberg in Voorburg en Tante Koosje in Loenen aan de Vecht voltooide hij zijn opleiding. Voorts liep hij stage bij de Librije, Ciel Bleu en Kasteel  Heemstede in Houten. Nu is  Mark aan een eigen zaak toe. “Deze zaak is mijn droom, mijn manier om te vertellen wie ik ben, mijn passie uit stralen.”  U kunt zich aanmelden door €150,- over te maken op rek.nr.: NL 06 ABNA 0500234205 t.n.v. B. Gerretsen- Grimberg o.v.v. uw naam en diner Stichting Leergeld West- Friesland. Van harte welkom!

Vernieuwd programma voor kerstgala op 13 december

Wij bieden u, uw familie en vrienden een verrassend en muzikaal kerstgala in schouwburg Het Park te Hoorn o.l.v. Ciska Ruitenberg en Jan Vriend aan. Ramon van Engelenhoven, pianist uit Medemblik, verleent ook zijn medewerking. 'Pimp je oma of opa' is een verrassend nieuw onderdeel... Jongeren uit West-Friesland zullen muziek, zang en acts laten horen en zien. Het gala begint om 14.30 uur. De kaarten kosten € 15,- per stuk, incl. drankje en garderobe.Voor kinderen t/m 17 jaar: € 10,-. Kaarten kunnen vooraf besteld worden bij www.hetpark.nl of op de dag zelf gekocht worden aan de kassa. De opbrengst van het gala komt geheel ten goede aan onze Stichting. 

Goede Doelen-markt met wedstrijd 'teken je engel'

Een aantal goede doelen presenteert zich in de Koepelkerk aan de Grote Noord te Hoorn op zaterdagmiddag 12 december 2015. Pastoor Eugene Jongerden e.a. organiseren deze goede doelen-markt, waar Stichting Leergeld ook aanwezig zal zijn. Kinderen kunnen mee doen aan een 'engelen'wedstrijd. Opgave vooraf bij ejongerden68@hotmail.com. Jan Vriend zal de prijs-uitreiking verzorgen. Waarschijnlijk zullen een paar musici van het kerstgala al een voorproefje laten horen op deze zaterdagmiddag. Bent u toch in Hoorn aan de wandel of aan het winkelen? U bent welkom in de Koepelkerk!

Afscheidscadeau van Onno van Veldhuizen

Op zijn allerlaatste dag in Hoorn overhandigde Onno van Veldhuizen een mooie cheque van € 1561,30 euro voor de Stichting Leergeld, waar hij voorzitter van het comité van aanbeveling was. Het geld kwam bijeen na een oproep van de burgemeester om hem geen cadeau te geven, maar wel de stichting te steunen. Voorzitter Martin van der Raad en bestuursleden Ton Vergeer en Polly Weber van Leergeld namen de cheque in ontvangst. Al eerder, eind augustus, nam Onno van Veldhuizen als burgemeester afscheid van Hoorn.

Aantal ondersteunde kinderen in 2015 en steun van gemeenten

Per 30 september heeft Leergeld al bijna 800 aanvragen voor ondersteuning mogen honoreren. Die aanvragen hebben betrekking op 460 kinderen, bijna evenveel als vorig jaar om deze tijd. In totaal heeft Leergeld hieraan ruim € 66.000,- uitgegeven. Dat konden we doen dankzij steeds weer vele gulle gevers, waarvan er een paar in deze nieuwsbrief al worden genoemd.  We noemen hier ook graag nog de Konfederatie Nederlandse Religieuzen (€ 5.000,-) en RABO-bank (€ 1.600,-) en onze  ‘vrienden van Leergeld’. 

Subsidies gemeenten: Al enige jaren zet Leergeld zich in om gemeenten in West-Friesland tot bondgenoot te maken. Deze bondgenoten tonen zich bereid tot een structurele ondersteuning van Leergeld d.m.v. subsidies. Inmiddels zijn Enkhuizen, Hoorn, Medemblik en Stedebroec al bondgenoot. Het college van gemeente Drechterland heeft in september jl. ingestemd met een voorstel om Leergeld vanaf 1 januari 2016 structureel te gaan ondersteunen. Daar zijn we erg blij mee. Met de gemeente Opmeer en Koggenland zijn we nog in gesprek hierover. 

RSG Enkhuizen kiest Leergeld als goed doel

Het project 'Economie in Bedrijf' staat dit schooljaar tijdens de economie lessen op het programma. Op de RSG Enkhuizen zitten in totaal 1630 leerlingen. De leerlingen in de onderbouw krijgen de opdracht om een mini-bedrijfje op te zetten. Na het maken en presenteren van een plan krijgen de leerlingen een lening van € 20,- van de Rabobank. Ze krijgen de opdracht om dit geld minimaal te verdubbelen met zelf gekozen ideeën om producten te verkopen of diensten aan te bieden.

De opbrengsten (na terugbetaling van de leningen) gaan dit jaar naar Leergeld West-Friesland. De school vindt dit een goede keuze omdat het gaat om leeftijdsgenoten en omdat er ook leerlingen/gezinnen van de school door Leergeld ondersteund worden. Tijdens de kick-off werd de promotiefilm van Leergeld vertoond, waarin  ook oud-leerling Lioba Bakker te zien was.

MBO-scholieren in de problemen

Vanaf 1 augustus 2015 bestaat de tegemoetkoming in de onderwijsbijdrage en          schoolkosten (WTOS) niet meer. Dit was een inkomensafhankelijke, financiële bijdrage voor ouders van kinderen die jonger dan 18 jaar zijn en voltijds een opleiding volgen in het mbo, het volwassenonderwijs of een erkende particuliere opleiding. De maximale bijdrage was € 690,93 per jaar. Vanaf dit schooljaar ontvangen alle minder draagkrachtige ouders van kinderen van 16 en 17 jaar een hoger bedrag aan kindgebonden budget ter compensatie van het wegvallen van de WTOS. Ongeacht welk soort onderwijs betreffend kind volgt. De maximale bijdrage is € 116 per jaar. Het gevolg is dat ouders met een minimuminkomen met een 16 of 17 jarig kind er door deze wijzing financieel fors op achteruit gaan. 

Leergeld heeft hierover overleg gevoerd met de gemeenten in West-Friesland en het Horizon- en Clussiuscollege. Het resultaat van deze gesprekken is dat er bij alle gemeenten regelingen zijn voor een tegemoetkoming in de reiskosten. Verder zijn de MBO-colleges bereid tot het treffen van een betalingsregeling voor boekengeld en leermiddelen. Tenslotte gaan de scholen onderzoeken of een kwijtscheldingsregeling mogelijk is, waarbij Leergeld een rol een kan spelen in het geven van advies.

Op vakantie gaan en Leergeld steunen? Stem op Leergeld

Ga je met vakantie of een weekendje weg? Als je boekt via BookDifferent, kun je Leergeld steunen zonder dat je daarvoor iets extra’s betaalt! BookDifferent maakt gebruik van het reserveringssysteem van Booking.com om een zo uitgebreid hotel aanbod te kunnen bieden. Voor iedere hotelkamer die via BookDifferent geboekt wordt, ontvangt BookDifferent een commissie van Booking.com.

De webwinkel iHoesjes.nl heeft Leergeld Nederland onlangs uitgenodigd om deel te nemen aan een 'goede doelen stem actie' ter ere van hun 5-jarig bestaan. Het goede doel met de meeste stemmen ontvangt een donatie! Ga naar: http://www.ihoesjes.nl/#stemactie, vink daar de Vereniging van Stichtingen Leergeld in Nederland aan (wij staan bijna onderaan de lijst van goede doelen, dus u zult even naar beneden moeten scrollen) en druk vervolgens op de knop 'stem'.

Wandeltocht 'Rondje Hoorn' bracht 1500,- op

Positieve reacties van wandelaars, mooi weer en iets meer deelnemers dan vorig jaar. De wandeltocht was een succes! De leden van Lionsclub Hoorn de Doelen hadden ditmaal nieuwe routes uitgezet. Een greep uit de reacties: twee wandelaars uit Den Helder kwamen na 21 km wandelen enthousiast terug, vertelden over de mooie route door parken en de historische binnenstad v Hoorn en hadden onderweg ook nog bij een goede vriendin aangebeld en bakkie gedaan. Namens Leergeld waren Hermine Scheijde, Joke Korrel, Bernadette Gerretsen, Michael Grimberg, Anton Swart en Burret Olde aanwezig. Het bestuur van Stichting Leergeld dankt de Lionsclub Hoorn de Doelen voor deze mooie actie. Eind september 2016 kunt u opnieuw deelnemen aan de wandeltocht!

Open Huis leverde nieuwe contacten op

Op 4 september jl. hield Stichting Leergeld voor het eerst 'Open Huis' in het Forreestenhuis te Hoorn. Ondanks het slechte weer kwam een aantal mensen erop af. Tijdens het programma verteleden bestuursleden en intermediairs over het werk van Leergeld. Achteraf bleek dat de ervaringen van onze intermediairs indruk maakten: twee mensen hebben zich aangemeld als intermediair!  

Dankzij het muziek-ensemble 'Happy Monday Trio', de wijn van 'MidiWines', de lekkere hapjes van de Praktijkschool West-Friesland, de PR-ondersteuning van AbovoMedia en het inkijkje in de geschiedenis van het Forreestenhuis zelf, dankzij Chris Luursema, was het een geslaagde middag!

Fietsen4Fietsen doneert ruim €15.000,- aan Leergeld

Fietsen4fietsen is een vriendenclub, onder wie Onno van Veldhuizen, die elk jaar een bijzondere fietstocht onderneemt. Dit jaar ging de tocht van Valencia naar Biarritz. De deelnemers laten zich sponsoren voor een goed doel. Onno van Veldhuizen stelde voor om dit jaar te rijden voor Stichting Leergeld West- Friesland. Op donderdag 13 augustus werd op het stadhuis de cheque met het prachtige bedrag van €15.888,- overhandigd. Wij bedanken Fietsen4fietsen voor dit genereuze gebaar en wensen hen nog vele mooie fietstochten toe!