Erepenning Hoorn voor ’moeder van Leergeld’

Polly Weber met haar erepenning, speld en oorkonde die ze van wethouder Judith de Jong ontving.

Polly Weber met haar erepenning, speld en oorkonde die ze van wethouder Judith de Jong ontving.

HOORN  (Door Jaap Stiemer) – Hoorn is een drager van de erepenning van de gemeente rijker: Polly Weber. Ze kreeg het eerbetoon maandag uit handen van wethouder Judith de Jong vanwege haar inzet voor de Stichting Leergeld en daarmee voor kinderen in West-Friesland.
Polly Weber had enige tijd terug al bekend gemaakt het na tien jaar bestuurder te zijn geweest van Leergeld, het wat kalmer aan te willen doen. Dat werd in het kantoor van Leergeld luister bijgezet, maar dat dat zo uitgebreid zou gebeuren had Weber niet verwacht.

Ze wordt wel de ’moeder van Leergeld’ genoemd. Mede door haar inzet groeide de stichting uit tot een vrijwilligersorganisatie die van grote betekenis is in West-Friesland. Het doel van de stichting is van meet af aan geweest om alle kinderen te laten meedoen, ook wanneer de ouders daar de financiële draagkracht niet voor hebben. Een fiets, deelname aan een sportclub; Leergeld zorgt ervoor. Het beroep dat er op de stichting wordt gedaan is al jaren groeiende.
In de erepenning staat de inscriptie ‘Met hart en ziel voor alle kinderen van Leergeld’. Volgens wethouder De Jong is Weber het ’geweten, geheugen, initiator en stimulator van Leergeld’.
Weber blijft nog wel actief op het kantoor van Leergeld en in de commissie PR en sponsoring.
Polly Weber zelf schetste het beeld van een organisatie die klein begon. ,,We hadden meteen geld, maar de mensen kwamen niet uit zichzelf naar ons toe. Het beeld dat mensen bij ons hun hand komen ophouden klopt niet. Er is veel gêne. Je moet vertrouwen winnen, voordat mensen een beroep op Leergeld durven doen. Mijn kijk op de maatschappij is er enorm door veranderd.’’
Niet vrijblijvend
Weber wist als geen ander mensen te betrekken bij Leergeld. ,,We doen het werk vrijwillig, maar dat is niet vrijblijvend. Daar staat tegenover dat je werkt met gedreven mensen en dat is leuk en zinvol. In een gewone baan verdien je geld, hier maak je vrienden.’’
Martin van der Raad, voorzitter van de Stichting Leergeld, en bestuurslid Burret Olde prezen Weber omdat ze ’bevlogen, bewogen en betrokken is en een ongelooflijke drive heeft’.
,,Je hebt een vriendenclub van de vrijwilligers gemaakt’’, aldus Van der Raad. ,,Het succes van Leergeld is grotendeels aan jou te danken’’, voegde Olde daar aan toe.

Deel deze pagina: